01 December 2013

KEBAIKAN ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)

 
Sumber : Syarikat Supplemen Semulajdi No 1 Amerika Syarikat
 
SOY PROTEIN ISOLATE POWDER
 
Perbezaan Shaklee : Shaklee merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protin berasaskan kacang soya. Hakikatnya, pengasingan protin yang pertama ini dicipta oleh Dr. Shaklee pada wal 70-an. Di mana, kini banyak ujian klinikal telah membuktikan bahawa Dr Shaklee telah lama mengetahui protin soya adalah factor utama dalam penjagaan kesihatan yang unggul.
 
Energizing Soy Protein ini diiktiraf seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protin yang tinggi yang pernah dihasilkan. Kacang soya yang digunakan oleh Shaklee hanya mengandungi "non-GMO" (non-Genetically Modified Organism) yang mana ia diproses pada kadar suhu yang rendah. Tambahan pula, setiap 850gm (satu tin Energizing Soy Protein) dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama.
 
Energizing Soy Protein dari Shaklee ini merupakan satu-satunya produk di dalam pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Ia turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Sangat sesuai untuk semua peringkat umur, tua dan muda. Manakala kandungan Indeks Glisemik (G.I) yang rendah iaitu 39, menjadikan ia sangat sesuai juga kepada penghidap kencing manis.
 
Satu hidangan Shaklee ini bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu rendah lemak, tiada kolesterol, tiada asid uric dan sangat mudah diserap oleh tubuh manusia.
 

 
 
KEPERLUAN PROTEIN DALAM DIET HARIAN
 
Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutamanya yang bergoreng.
 
Badan kita terdiri daripada sel. dari sel membentuk tisu. dari tisu membentuk aoragn. Dari Organ membentuk system. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.
 
MANFAAT UTAMA
  • Awet Muda - Asid Amino penting untuk membina oto, kuku, rambut, darah, organ, kulit, gland dan lain-lain. Pengambilan yang kerap adalah kunci kepada awet muda.
  • Baik untuk hormone - kacang soya adalah satu-satunya tumbuhan yang kaya dengan isoflavones, fungsinya bersamaan dengan hormone wanita. Ia membantu merendahkan paras kolesterol, mencegah risiko osteoporosis dan sakit jantung.
  • Baik untuk Prostat - Genistein yang terkandung dalam kacang soya terbukti keupayaannya mengekang pertumbuhan dan perebakan sel kanser. Ia memusnahkan radikal bebas di dalam sel badan sebelum ia menukarkan sel DNA kepada sel kanser. Ia juga sangat baik dalam pemulihan uterus, ovary, menopaus dan pembesaran prostat.
  • Kulit remaja - Merangsang pembentukan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan, agen anti-penuaan, mengembalikan radian kulit dan kepejalan otot, percepat sembuhan luka dan mengurangkan kesan parut.
  • Pembekal Tenaga - Membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan system imun, maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencegah migraine, imsomnia dan tekanan.
  • Membaiki Pigmentasi - Membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, membaiki masalah pigmentasi, kedutan dan kesan tua.
  • Membaiki Memori - meningkatkan kualiti memori, vitality, dorongan seksual dan rangsangan.
RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM)
  • Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
  • Kidney disease (penyakit buah pinggang)
  • Liver (penyakit hati)
  • High Cholesterol (kolesterol tinggi)
  • Low blood pressure (tekanan darah rendah)
  • Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
  • Nerve instability (fungsi saraf tak stabil)
  • Peptic ulcer (ulser perut + usus)
  • Poor wound healing (luka lambat sembuh)
  • Poor blood circulation (pengaliran darah yang tidak lancar)
  • Poor vision (penglihatan kurang baik)
  • Irritability (badan menggeletar)
  • Fatique (letih lesu)
  • Weakness (Lemah)
  • Water retention (tinggi kandungan air dalam tisu badan)
  • Prolonged period of time mental retardation (terancat akal)
  • Lack of resistance to infection (ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)
 
 
KEBAIKAN ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)
 
I. Membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan, dari sel akan terbentuk organ. Dari organ terhasilnya system. Ia penting kepada pembentukan janin dan juga membantu untuk menambahkan susu.
 
II. Menyediakan 14 gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk sihatkan jantung.
 
III. Setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat.
 
IV. Kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat, payudara dan menopaus.
 
V. Indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah
 
Jadi.. apa yang anda dapat setelah minum ESP ni?
 
Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : as energy booster (kalau minum pagi2 tu terasa bertenaga dan tak rasa lapar sangat)
 
Lelaki : melindungi dari sebarang penyakit ( jantung, kanser dan sebagainya)
 
Ibu mengandung : untuk kesihatan ketika mengandung, perkembangan janin yang baik dan mengurangkan ketidakselesaan ketika hampir bersalin
 
Wanita : keanjalan kulit (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protein untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).
 
Zue Mat Amin
  • Sms/whatsapp : 017-5915820
  • Emel : superbvitaminme@gmail.com
  • Fb : www.facebook.com/superbvitaminme 
 
 
 
 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2012 Reserved to superbvitaminme
Design by Ccicute Design