25 August 2014

MANFAAT BAYAM UNTUK KESIHATAN




Nak cerita pasal sayur pulak harini..



BAYAM merupakan makanan super dengan kandungan nutrisi yang banyak di dalamnya. Maka tidak heran jika bayam menjadi sumber kekuatan Popeye (kartun). Setelah makan bayam, popeye menjadi lebih kuat dan sanggup mengalahkan Brutus yang berbadan besar. Hal tersebut tidaklah berlebihan kerana pada kenyataannya pun demikian.

Bayam memiliki nama latin Amaranthus spp. dan termasuk dalam famili Amaratohideae. Bayam merupakan salah satu jenis sayuran yang dimanfaatkan daunnya untuk dimakan. Daun bayam biasa dimasak dengan cara dijadikan sayur air. Namun sekarang ini boleh dimasak dengan pelbagai resepi, bahkan ada yang membuatnya menjadi kerepek.

Kandungan nutrisi yang terdapat dalam 100 gram daun bayam adalah 2,3 gram protein; 3,2 gram karbohidrat; 3 gram besi dan 81 gram kalsium. Bayam juga kaya akan berbagai macam vitamin dan mineral, yakni vitamin A, vitamin C, niasin, thiamin, fosfor, riboflavin, natrium, kalium dan magnesium.

ANTARA MANFAAT BAYAM..

Kandungan nutrisi yang melimpah pada daun bayam menjadikannya sebagai sayuran yang bermanfaat bagi kesIhatan tubuh. Nah, berikut manfaat bayam bagi kesihatan tubuh manusia.




1. Baik untuk Diet

Jika anda sedang berada dalam program diet, maka bayam merupakan sayuran yang perlu untuk anda makan. Bayam mengandungi 20% serat makanan baik untuk membantu pencernaan, mencegah sembelit, mempertahankan gula darah rendah.

2. Melawan Kanser

Dalam daun bayam terdapat kandungan flavonoid, yaitu sebuah phytonutrisi yang memiliki sifat anti-kanser. Sebuah studi menunjukkan bahwa flavonoid mampu mencegah terjadinya pembelahan sel kanser pada perut, kanser prostat dan sel kanser kulit. Kandungan flavonoid pada bayam juga terbukti menurunkan risiko kanser sebesar 34% terutama pada kanser payudara, kanser rahim.

3. Menjaga Kesihatan Mata

Makan bayam dapat membantu mata agar terhindar dari katarak dan degenerasi makula. Hal ini berkat kandungan karotenoid, salah satu bentuk antioksidan yang baik untuk menjaga kesihatan mata.

4. Menjaga Kesihatan Tulang

Selain baik untuk menjaga kesihatan mata, bayam juga mampu menjaga kesihatan tulang. Bayam mengandung Vitamin K tinggi, dalam setengah cangkir saja sudah memenuhi keperluan Vitamin K harian. Vitamin K ini sangat penting untuk mencegah pereputan tulang. Selain itu, masih ada mineral lainnya seperti magnesium, zink, tembaga dan fosfor juga membantu menguatkan tulang.

5. Menjaga Kesihatan Kulit

Kandungan vitamin A yang tinggi pada bayam mampu menjaga kesihatan kulit dan menjaga kelembaban pada lapisan epidermis, mengatasi jerawat, prosiasis hingga kereput.

6. Meningkatkan Kekebalan Tubuh

Satu genggam bayam sudah memenuhi keperluan gizi harian vitamin A. Melindungi dan memperkuat "entry point" ke dalam tubuh manusia, seperti membran mukosa, saluran pernapasan, saluran kemih dan usus. Juga merupakan komponen kunci dari limfosit atau sel darah putih yang memerangi infeksi sehingga terhindar dari berbagai penyakit.

7. Anti-inflamasi

Bayam memiliki sifat alkalinitas yang tinggi. Sayuran ini merupakan pilihan yang sempurna bagi penderita penyakit inflamasi, seperti rheumatoid arthritis dan osteoarthritis.

8. Mencegah penyakit Kardiovaskular

Sayuran ini merupakan sumber asam folat yang baik, juga mengandung choline dan inositol. Asam folat berfungsi mengurangi homosistein, asam amino yang ditemukan dalam darah yang bertanggung jawab terhadap tingginya resiko penyakit jantung. Sementara choline dan inositol membantu mencegah pengerasan pembuluh darah.

9. Menurunkan Tekanan Darah Tinggi

Bayam merupakan sayuran sumber kalium tinggi namun rendah kandungan sodiumnya. Keseimbangan dua mineral ini sangat membantu pesakit darah tinggi dalam menurunkan tekanan darahnya. Kandungan asam folat dalam bayam juga turut andil dalam elastisitas pembuluh darah sehingga sirkulasi darah menjadi lancar.

10. Menurunkan Risiko Diabetes

Jika anda adalah termasuk orang dengan risiko tinggi terkena diabetes, maka makan bayam adalah baik. Makan bayam secara rutin membantu menjaga tingkat gula dalam darah agar tetap stabil. Kandungan magnesiumnya sangat diperlukan oleh penderita diabetes untuk mencegah terjadinya komplikasi.

11. Mencegah Anemia
Bayam merupakan sayuran dengan kandungan zat besi yang tinggi, jadi sangat baik bagi anda yang memiliki resiko tinggi terkena anemia. Zat besi membantu proses pembentukan sel darah merah yang mengangkut oksigen ke seluruh tubuh.

12. Mengubati Gusi Berdarah

Pendarahan pada gusi disebabkan oleh kekurangan Vitamin C dan terlalu banyak kandungan gula halus dalam tubuh. Untuk mengatasinya anda dapat harus mengambil bayam dengan wortel dibuat jus.

13. Sumber Anti-oksidan
Bayam mengandung Vitamin C, Vitamin E, beta-karoten, mangan, zink dan selenium yang berfungsi sebagai antioksidan kuat. Mencegah terjadinya terjadinya osteoporosis, aterosklerosis, dan tekanan darah tinggi.

14. Mencegah Pengapuran

Kandungan Vitamin K pada bayam berperan penting dalam proses yang disebut karboksilasi. Ini merupakan proses yang secara langsung mencegah kalsium dari pembentukan kapur dalam jaringan. Makan satu cangkir bayam secara rutin dapat mencegah aterosklerosis, penyakit jantung, dan stroke.

15. Saraf dan Otak

Kandungan Vitamin K dari bayam juga berperan penting dalam menjaga kesihatan sistem saraf dan fungsi otak untuk sintesis sphingolipids (lemak penting yang membentuk selubung myelin di sekitar saraf ).

16. Kesihatan Pencernaan

Kesihatan pencernaan dapat dijaga dengan rutin pemakanan bayam. Kandungan Vitamin A dan Vitamin C dari bayam dapat melindungi usus dan saluran cerna dari radikal bebas yang berbahaya bagi tubuh. Sementara kandungan asam folatnya dapat mencegah kerosakan DNA dan mutasi pada sel-sel usus.

17. Pertumbuhan

Zat besi merupakan mineral yang penting bagi pertumbuhan anak-anak dan remaja. Selain itu, bermanfaat juga bagi ibu hamil yang rawan terkena anemia. Bayam mengandung kalori lebih banyak namun tetap rendah lemak dan bebas kolesterol.

18. Mencegah Kelelahan

Selain meningkatkan kekebalan tubuh, bayam juga dapat mencegah rasa lelah tubuh akibat terlalu banyak bekerja atau sehabis sakit. Amalan pengambilan bayam dapat meningkatkan jumlah energi, zat besinya membantu meningkatkan produksi oksigen dalam tubuh.






Zue Mat Amin

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2012 Reserved to superbvitaminme
Design by Ccicute Design